Det finns för- och nackdelar med att vara anställd kontra att ha en egen firma. Där man som enskild företagare på egen hand sitter i förarsätet och stakar ut riktningen för verksamheten så har man inte alls samma frihet som anställd. Å andra sidan så innebär livet som anställd att man också har samma lön oavsett och att man även utöver detta har andra förmåner.
I en enskild firma ansvarar du över din egen pension
En tydlig sådan gäller för livet efter arbetslivet. När man går i pension som anställd har arbetsgivaren betalat in pengar till pensionen och detta gör att man också har en bra grund att stå på. Som egen företagare som ägare till en enskild firma så finns inte samma möjligheter. Där måste man istället se över sitt eget hus på ett helt annat sätt och här tänkte vi titta lite närmare på vad som egentligen gäller.
Som företagare har du själv ansvaret för din pension. Grundprincipen gällande detta är att du ska betala ta ut lön - eller överskott - för att betala in skatter och avgifter och du måste även spara själv för att kunna ta ut samma pension som en anställd. Gällande avgifter finns det två stycken sådana att hålla koll på som enskild företagare. Den ena är ålderspensionsavgiften - egenavgiften - och den motsvarar den avgift som ett företag betalar för sina anställda. Den andra är den allmänna pensionsavgiften och den får du tillgodoräkna dig som en följd av att du betalar just skatt på din lön eller ditt överskott: skatterna och avgifterna i fråga blir din allmänna pension.
Vilket alternativ är bäst för mitt pensionssparande?
Det finns några olika alternativ vad gäller pensionssparande för dig som enskild företagare. Vilket som är bäst avgörs dels av hur dina behov ser ut, men dels också av hur det går för den verksamhet du driver. Har du exempelvis ett överskott som är lägre än 37.000 kronor/månad så finns det två gångbara alternativ för ett framtida pensionssparande. Det ena är att du öppnar ett ISK hos din bank - eller exempelvis hos Avanza - och spara med skattade pengar där. Rådet är att du då väljer några typer av fonder - men var här vaksam även på avgifter. Max 0.4% i fondavgift är att sikta på. Ett annat alternativ till ISK är att spara för pensionen genom kapitalförsäkringar och där du även där använder dig av skattade pengar.
Vilket av dessa val som passar dig bäst är helt upp till dig att bestämma och där dina behov ska vara faktorer att luta valet mot. Här kan du exempelvis fundera över vad som ska hända med dina pengar om du skulle avlida och även fundera över om du verkligen vill placera dina pengar på egen hand. Det senare kan, för många, skapa en viss stress.
Om du har ett överskott på över 37.000 kronor i månaden så kan IPS - individuellt pensionssparande - eller en pensionsförsäkring vara ett bra alternativ. Ett sådant överskott ger nämligen rätt till ett avdrag i deklarationen. Oavsett vilket typ av sparande du väljer så ska du vara vaksam på avgifterna. Ser man till exempelvis kapitalförsäkringar så är dessa förknippade med flera olika avgifter. Se till att kontrollera detta och betala inte i onödan: se till att betala för de tilläggsförsäkringar du behöver.
Hur mycket måste man då spara för att nå samma pension som en anställd? En sak att tänka på är att du som enskild företagare inte kommer att få någon tjänstepension. Detta ställer krav på disciplin i det egna sparandet. Man brukar säga att du ska lägga undan 4.5 % av din månadsinkomst för att nå den tjänstepension som en vanlig anställd har. Det ger en fingervisning, men naturligtvis så kan det även vara bra att addera ytterligare några kronor till detta. Det ger dig än mer guldkant på tillvaron den dag du väljer att pensionera dig.
Andra inlägg
- Så slår Coronakrisen mot företagen
- Byta från enskild firma till aktiebolag
- Åtgärder vid risk för konkurs - undvik obestånd
- Stöd till företag på landsbygden – så fungerar det
- Betala lön i enskild firma
- Vad händer då en friskola går i konkurs?
- Hur länge måste jag spara bokföringen för enskild firma?
- Vad händer med tjänstepensionen vid konkurs?
- Så påverkar New York-börsen svensk ekonomi